Dacă îți sângerează gingiile atunci când te speli pe dinți sau când folosești ața dentară, s-ar putea să suferi de o problemă mai gravă decât pare.

Identificarea acesteia este esențială pentru a determina cel mai potrivit tratament. Factori precum periajul prea viguros, sarcina și inflamațiile pot contribui la sângerarea gingiilor.

Inflamația gingivală poate provoca roșeață, umflături sau sensibilitate și poate fi un semn de apariție al bolii parodontale.

Pe lângă recomandarea de a apela cât mai repede la o consultație stomatologică, dorim să-ți oferim și 10 metode de combatere a sângerărilor gingivale.

1. Practică o bună igienă orală

Sângerarea gingiilor poate fi un semn de igienă dentară deficitară. Gingiile se inflamează și sângerează atunci când există o acumulare de placă de-a lungul liniei gingivale. Placa bacteriană este o peliculă lipicioasă care conține bacterii și care acoperă dinții și gingiile. Dacă nu te speli suficient pe dinți sau nu folosești ața dentară, bacteriile se pot răspândi și pot provoca carii dentare sau boli ale gingiilor.

Pentru a îmbunătăți igiena orală, spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosește ața dentară o dată pe zi.

O bună igienă orală este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate. Fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii pot declanșa boli și sângerări ale gingiilor.

2. Clătește-ți gura cu peroxid de hidrogen

S-ar putea să ai la îndemână peroxid de hidrogen pentru a-l folosi ca dezinfectant. Se pare că poate să îndepărteze placa bacteriană, să îmbunătățească sănătatea gingiilor și să oprească sângerarea gingivală. Dacă îți sângerează gingiile, clătește-ți gura cu peroxid de hidrogen după ce te speli pe dinți, dar nu înghiți soluția.

Gingivita este o inflamație a gingiilor, iar această afecțiune poate provoca sângerări, umflături și retragerea gingiilor.

Într-un studiu realizat pe 99 de subiecți, unora li s-a făcut o clătire bucală cu peroxid de hidrogen pentru a studia eficiența soluției în reducerea gingivitei și în albirea dinților, în timp ce alții au folosit o soluție standard de clătire.

Studiul a constatat că grupul care s-a clătit cu peroxid de hidrogen a avut mai puține inflamații ale gingiilor decât grupul care a utilizat o altă substanță.

3. Renunțarea la fumat

Pe lângă faptul că sporește riscul de cancer pulmonar, boli de inimă și accident vascular cerebral, fumatul are o strânsă legătură cu bolile gingivale.

Fumatul poate scădea imunitatea, îngreunând lupta organismului împotriva bacteriilor din placa bacteriană. Acest lucru poate duce la boli ale gingiilor. Renunțarea la fumat îți poate ajuta gingiile să se vindece și să nu mai sângereze. Discută cu medicul tău despre cea mai bună metodă care te poate ajuta să renunți la fumat.

4. Redu nivelul de stres

Un studiu de specialitate sugerează o legătură între boala parodontală și stresul emoțional. Potrivit cercetătorilor, stresul emoțional are un impact negativ asupra sistemului imunitar. Acest lucru poate duce la slăbirea apărării organismului până la punctul în care acesta nu poate lupta împotriva unei infecții gingivale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina nivelul de stres care poate declanșa apariția acestei boli.

Se crede că stresul emoțional îi poate determina pe unii oameni să își neglijeze sănătatea orală, ceea ce poate contribui la acumularea plăcii bacteriene.

5. Crește aportul de vitamina C

Consumul de alimente bogate în vitamina C îți poate întări sistemul imunitar și te poate ajuta să lupți împotriva infecțiilor care cauzează sângerarea gingiilor. Dacă nu ai parte de suficientă vitamina C în alimentație sângerarea poate fi mai puternică atunci când suferi de o afecțiune a gingiilor. De fapt, o deficiență de vitamina C poate atrage după sine sângerări gingivale chiar dacă practici o bună igienă orală.

Alimentele bogate în vitamina C includ:

  • portocalele
  • cartofii dulci
  • ardeii roșii
  • morcovi

De asemenea, poți întreba medicul despre administrarea unui supliment de vitamina C. Fiind un antioxidant puternic, vitamina C întărește țesutul conjunctiv și protejează mucoasa gingiilor, așa că va trebui să te asiguri că iei suficientă în fiecare zi. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C pentru adulți este între 65 și 90 de miligrame.

Vrei să faci o programare?

Apasă butonul, spune-ne câteva detalii despre tine, iar noi vom reveni cu un apel în cel mai scurt timp posibil.

6. Crește aportul de vitamina K

Administrarea unui supliment de vitamina K poate atenua, sângerarea gingiilor. Vitamina K este un nutrient important, deoarece ajută la coagularea sângelui. O deficiență poate provoca sângerări ușoare, care poate duce la probleme gingivale.

Alimentele bogate în vitamina K includ:

  • spanacul
  • varza
  • frunze de muștar

Medicii recomandă ca bărbații adulți să consume zilnic 120 miligrame și femeile 90 miligrame de vitamina K.

7. Aplică o compresă rece

Sângerarea gingiilor nu este întotdeauna cauzată de o afecțiune gingivală. Gingiile pot sângera și din cauza unei traume sau a unei leziuni la nivelul țesutului gingival. O compresă rece aplicată pe linia gingivală poate reduce umflarea și restricționa fluxul sanguin pentru a opri sângerarea. Aplică o pungă de gheață sau o compresă pe gingii de mai multe ori pe zi, câte 20 de minute.

8. Mănâncă mai puțini carbohidrați

Research Trusted Source a descoperit că reducerea aportului de carbohidrați poate să îmbunătățească sănătatea gingiilor și să prevină bolile gingivale. Carbohidrații și alimentele zaharoase încurajează placa bacteriană și dezvoltarea bacteriilor. Cu cât este mai multă placă acumulată pe gingii, cu atât este mai probabil să suferi de sângerări gingivale. Deși periajul și folosirea regulată a aței dentare pot scădea această acumulare, reducerea consumului de carbohidrați ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene.

9. Bea ceai verde

Consumul zilnic de ceai verde poate să amelioreze simptomele bolii parodontale și să oprească sângerarea gingiilor. Ceaiul verde conține catehină, un antioxidant natural care poate scădea răspunsul inflamator al organismului la bacteriile din cavitatea orală.

Un studiu realizat pe 940 de bărbați a analizat eficiența ceaiului verde în îmbunătățirea sănătății orale. Pentru studiu, cercetătorii au examinat adâncimea buzunarelor parodontale ale participanților înainte și după ce au băut ceai verde, precum și orice pierdere de țesut gingival și incidențe de sângerare gingivală.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au concluzionat că, cu cât o persoană bea mai mult ceai verde, cu atât sănătatea sa orală este mai bună.

Consumul zilnic recomandat de ceai verde este de trei, patru cești, deși unii cercetători consideră că trebuie să bei până la 10 cești pe zi.

10. Clătește-ți gura cu apă sărată

Clătirea regulată a cavității orale cu un amestec de apă caldă cu sare poate reduce numărul bacteriilor și opri sângerarea gingiilor.

Adaugă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar de apă caldă și clătește-ți gura timp de câteva secunde. Repetă procedeul de trei, patru ori pe zi. Dacă sângerarea este cauzată de o rană sau de un traumatism, clătirea cu un amestec de apă sărată va menține cavitatea bucală curată și va îndepărta bacteriile care ar putea provoca o infecție a rănilor.

Când să consulți un medic stomatolog?

Mergi la un medic dentist dacă sângerarea gingivală nu se ameliorează în decurs de 7 până la 10 zile. Este posibil să ai nevoie de o curățare dentară profundă pentru a îndepărta placa și tartrul și pentru a facilita vindecarea gingiilor. De asemenea, medicul tău dentist poate solicita analize de laborator pentru a verifica dacă există deficiențe de vitamine care pot provoca sângerări gingivale.

Servicii de stomatologie în Oradea

implantologie

Implantologie

Dacă vrei să-ți refaci un dinte sau o măsea, implantul dentar poate fi soluția ideală pentru tine. Descoperă toate detaliile!

parodontologie

Tratarea parodontozei

O boală care poate duce la pierderea dinților. Apasă pe butonul de mai jos și află mai multe informații.

estetica dentara

Estetică dentară

Vrei să ai dinți frumoși? Alege serviciile noastre de estetică dentară și vei beneficia de un zâmbet demn de invidiat.

Cum ajungi la cabinetul stomatologic Estetical Dentis din Oradea?

Apasă pe hartă, accesează aplicația Google Maps de pe device-ul tău și haide în cabinet!