Injecțiile cu PRP (Plasmă bogată în trombocite) sau inserarea adezivului PRF (Fibrina bogată în trombocite) pot ajuta la vindecarea rapidă a țesuturilor dure și moi din cavitatea orală după diferite proceduri precum reconstrucția maxilarului, implanturile dentare, extracțiile dentare sau tratamente pe canalele radiculare.

Terapia cu PRP a devenit populară în ultimii 20 de ani, datorită numeroaselor celebrități care au folosit tratamentul și s-au bucurat de utilizările sale terapeutice. Medicii au formulat inițial plasma bogată în trombocite în anii 1970. De atunci, a fost folosită pentru a ajuta pacienții să se vindece rapid după proceduri efectuate în gură, maxilar, nas și gât. Stomatologii se bazează din ce în ce mai mult pe acest tip de tratament pentru a reduce durerea și disconfortul și pentru a accelera regenerarea țesuturilor moi și a țesuturilor dure.

Iată avantajele utilizării plasmei în stomatologie:

Cum folosesc medicii plasma bogată în trombocite în stomatologie?

Serul pe care stomatologii îl folosesc în injecțiile cu PRP provine din sângele fiecărui pacient. Medicii folosesc o centrifugă pentru preparare. Ei utilizează plasma îmbogățită cu trombocite în tratamentul stomatologic de îndată ce este gata pentru a minimiza posibilitatea contaminării și a infecțiilor.

Plasma poate susține recuperarea rapidă după procedurile dentare. Iată cum ajută, mai exact, componentele din plasmă:

  • Stimulează creșterea celulelor și diviziunea lor
  • Transmit mesaje între celule
  • Facilitează vindecarea rănilor
  • Descompun și folosesc proteinele pentru vindecare
  • Creează noi vase de sânge și celule
  • Ajută la construirea țesuturilor conjunctive
  • Atrag proteine și celule speciale care pot forma țesuturi dure, ajutând astfel și la reconstrucția osoasă

De ce folosesc medicii injecțiile cu PRP în procedurile de îngrijire dentară?

Medicii folosesc injecțiile cu PRP pentru a efectua o gamă largă de proceduri de îngrijire dentară. Ca răspuns la o rană sau la o procedură chirurgicală, corpul inundă zona cu factori de creștere și trombocite. În timp ce intervalul normal de trombocite din sânge variază de la 150 000 la 350 000 pe litru, plasma bogată în trombocite conține o concentrație de 1 000 000 pe litru.

Aceste niveluri ridicate pot ajuta la vindecarea rapidă a locului în care a avut loc procedura. Ca urmare, pacienții se recuperează rapid și pot evita o mare parte din durerea și disconfortul din timpul diferitelor proceduri. Îți prezentăm câteva dintre aplicațiile clinice ale plasmei bogate în trombocite în stomatologie.

1.  Utilizarea PRP în chirurgia implantului dentar

Prin introducerea serului PRP în cavitatea dentară, medicii îți pot induce formarea de os nou. Acest proces este foarte util pentru stomatologi atunci când au nevoie de mai mult țesut osos pentru ca implantul dentar să aibă susținere.

În plus, plasma poate ajuta la regenerarea noilor țesuturi din jurul dintelui nou, astfel încât să te bucuri de o recuperare mai rapidă.

Datorită acestor proprietăți ale serului, injecțiile cu PRP sunt, de asemenea, foarte utile în îngrijirea dentară atunci când se efectuează grefe osoase.

2. Utilizarea PRP în extracția dentară și alte forme de chirurgie parodontală

Când este plasată în cavitatea bucală imediat după extracția dintelui, plasma poate opri sângerarea excesivă și poate ajuta țesuturile să se repare și să se vindece. Poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea chisturilor și repararea pungilor cauzate de bolile gingivale.

În locul injecțiilor cu PRP, stomatologii pot alege să folosească fibrină bogată în trombocite în regenerarea parodontală. PRF este o variație a plasmei bogate în trombocite și are o consistență asemănătoare adezivului. Atât PRP, cât și PRF pot ajuta și în alte proceduri cosmetice care implică repararea maxilarului, reconstrucția dinților, a osului nazal și a țesuturilor moi din jurul lor.

Vrei să faci o programare?

Apasă butonul, spune-ne câteva detalii despre tine, iar noi vom reveni cu un apel în cel mai scurt timp posibil.

Plasmă bogată în trombocite pentru pacienții vârstnici

Pacienții vârstnici au nevoie de o atenție specială când vine vorba despre îngrijirea dinților. Injecțiile cu PRP sunt de un real ajutor în acest proces. Pacienții vârstnici pot avea o pierdere semnificativă a dinților ca urmare a bolii parodontale, iar plasma ajută în procedurile de chirurgie parodontală, după cum am discutat anterior.

În general, persoanele vârstnice au mai multe probleme de sănătate care pot împiedica vindecarea naturală a țesuturilor și coagularea sângelui. Terapia PRP poate depăși toți acești factori și poate ajuta la vindecarea oaselor și țesuturilor mai slabe.

Toate aceste proceduri dentare care implică folosirea plasmei pentru facilitarea lor le oferă, totodată, și o calitate mai bună a vieții.

Ar trebui să optez pentru injecții cu PRP?

Dacă și tu ți-ai adresat această întrebare, venim în ajutorul tău cu mai multe informații utile de care să ții cont atunci când vrei să iei o decizie în acest sens.

Mai multe studii de caz publicate de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice au prezentat informații despre modul în care utilizarea injecțiilor cu PRP în îngrijirea dentară poate ajuta pacienții să se vindece mai repede, cu mai puține dureri și inflamații. Ei au raportat, de asemenea, mai puține infecții, lucru care duce la evitarea analgezicelor și antibioticelor.

Dacă medicul dentist îți sugerează să optezi pentru terapia PRP după o anumită procedură, ține cont și de aceste aspecte pozitive.

Sperăm că toate aceste informații despre utilizarea plasmei în stomatologie ți-au fost de folos pentru a înțelege ce presupune terapia PRP și care sunt beneficiile acesteia. Îți recomandăm să discuți cu medicul tău stomatolog despre aceasta procedură și să ții cont de sfaturile sale referitoare la problema ta dentară. El te poate ajuta cu recomandări potrivite istoricului tău de sănătate orală.

Servicii de stomatologie în Oradea

implantologie

Implantologie

Dacă vrei să-ți refaci un dinte sau o măsea, implantul dentar poate fi soluția ideală pentru tine. Descoperă toate detaliile!

parodontologie

Tratarea parodontozei

O boală care poate duce la pierderea dinților. Apasă pe butonul de mai jos și află mai multe informații.

estetica dentara

Estetică dentară

Vrei să ai dinți frumoși? Alege serviciile noastre de estetică dentară și vei beneficia de un zâmbet demn de invidiat.