Decizia nu este ușoară când vine vorba despre implant dentar, proteză dentară sau punte dentară. Pentru a alege ce este mai bine pentru sănătatea ta orală, îți recomandăm să discuți cu medicul tău stomatolog și să ții cont de următoarele noastre sugestii cititind urmatorul articol: Ce sa aleg? Punte, proteză sau implant dentar?

Implanturi dentare vs proteze dentare

Implanturile dentare te pot ajuta să te simți mai încrezător, deoarece nu îți creează un disconfort, nefiind voluminoase precum protezele. Ele funcționează prin atașarea fermă de osul maxilarului și vor rămâne pe loc chiar și în posibilele perioadele de contracție a gingiilor cauzate de boala parodontală. Spre deosebire de protezele care pot aluneca din gură dacă nu sunt fixate bine, implanturile dentare sunt stabile pe fiecare dinte.

Longevitate

Protezele dentare trebuie înlocuite cel puțin la fiecare 5-8 ani, în timp ce implanturile dentare au o durată de 15-20 de ani.

Funcționalitate

Implanturile dentare reprezintă o alternativă excelentă la protezele dentare sau alte înlocuiri artificiale, deoarece oferă stabilitate. De obicei, după recuperare, pacienții pot mesteca alimente ca înainte și nu întâmpină nicio dificultate la vorbire.

Protezele dentare sunt o alternativă accesibila si atractiva pentru cei care nu își permit implanturi dentare, dar au și dezavantaje. În comparație cu implanturile dentare, protezele dentare nu sunt la fel de rezistente. Deși s-au făcut progrese în dezvoltarea lor, acestea încă nu se ridică la nivelul implanturilor dentare. Protezele dentare se pot slăbi și pot aluneca frecvent în timp, ceea ce face dificil pentru pacienți să mănânce și să vorbească atunci când le poartă.

Aspect

O coroană pe un implant dentar imită forma, culoarea și senzația dinților reali, lăsând totul să pară natural. Pentru înlocuirea unui singur dinte, medicul dentist se va asigura că noul dinte se potrivește ca dimensiune și grosime cu dinții existenți. Dacă îți vei înlocui toți dinții, atunci medicul dentist va găsi dimensiunea și nuanța perfecte atât pentru forma gurii tale, cât și pentru a îmbunătăți aspectul acesteia.

Protezele moderne de azi sunt atât de realiste încât mulți oameni nu știu că le poartă. Cu toate acestea, ele nu te vor împiedica să pierzi din structura osoasă a maxilarului, astfel încât forma feței ți se va schimba în timp.

Confort

Unele proteze dentare pot fi dificil de purtat. Majoritatea pacienților se plâng de dimensiunea lor, saliva excesivă, durere și iritații. De asemenea, protezele necesită o curățare serioasă după fiecare aliment consumat, întrucât pot rămâne resturi alimentare sub acestea. În plus, protezele tradiționale trebuie scoase în fiecare noapte pentru igienizare.

De obicei, implanturile de titan nu provoacă niciun disconfort. Drept urmare, se simt ca niște dinți naturali. În plus, implanturile sunt cel mai eficient tip de restaurare permanentă la pierderea unui dinte, deoarece sunt fixate ferm, eliminând orice șansă de alunecare.

Cost

Când iei în considerare costul implanturilor dentare, ține cont și de celelalte proceduri de care este posibil să ai nevoie. Procedurile suplimentare, cum ar fi extracția dentară, intervenția chirurgicală pe gingie și grefa de os vor necesita, de asemenea, cheltuieli, dar merită, deoarece ajută la asigurarea stabilității implantului sau protezei.

Costul inițial pentru implanturile dentare este mai mare decât procedurile pentru protezele dentare, dar îți poți recupera această investiție având în vedere rezistența și funcționalitatea implanturilor. Protezele dentare sunt mai ieftine la prima vedere, dar pot ajunge să coste mai mult în timp, din cauza vizitelor pentru înlocuiri și ajustări.

Vrei să faci o programare?

Apasă butonul, spune-ne câteva detalii despre tine, iar noi vom reveni cu un apel în cel mai scurt timp posibil.

Implanturi dentare vs punți dentare

Implanturile dentare s-au dovedit a fi mai durabile și de succes decât multe alte tratamente dentare. Potrivit numeroaselor studii, rata de succes a implantului este de 90% – 95%, cea mai mare dintre procedurile de restaurare dentară.

Durabilitate

Implanturile dentare sunt înlocuitorul ideal pentru un dinții deteriorați și, de obicei, oferă o stabilitate mai bună decât punțile sau protezele dentare. Cu toate acestea, dacă dintele a fost îndepărtat de ceva timp, este posibil să nu mai rămână suficient os pentru a susține implanturile dentare. Vor trebui efectuate în prealabil și alte proceduri pentru a susține ceea ce rămâne din osul maxilarului.

Cu o medie de 15 până la 20 de ani, implanturile dentare oferă multe beneficii, inclusiv confort și gingii mai sănătoase. Implanturile sunt de obicei fabricate din titan care fuzionează cu osul maxilar prin procesul de osteointegrare. Ele sunt, de asemenea, foarte durabile, deoarece sunt fabricate din material puternic care rezistă cariilor dentare și bolilor gingivale mai bine decât punțile.

În trecut, se făcea apel la punți dentare în cazul persoanelor cu dinți lipsă. Procesul presupune intervenție și pe dinții sănătoși adiacenți prin îndepărtarea unui strat de suprafață sau smalț al dintelui pentru a crea o punte de sprijin.

O punte dentară rezistă, în medie, zece ani. Cu toate acestea, structura dentară de bază construită poate suferi de carii și boli ale gingiilor.

Aspect

Implanturile sunt considerate superioare punților dentare atât datorită funcționalității, cât și esteticii lor. Implanturile arată natural, deoarece se potrivesc cu forma și culoarea dinților tău și, în plus, se simt ca dinții normali.

Deși punțile oferă o funcție estetică similară cu cea a implanturilor dentare, ele nu oferă aceleași beneficii. Acestea se aseamănă cu protezele dentare parțiale, care sunt susținute de dinții din apropiere.

Cost

Îți pot părea mai scumpe la început, dar implanturile sunt adesea mai ieftine pe termen lung, întrucât durează mai mult decât alte tratamente. Deși puntea dentară costă mai puțin la început, aceasta trebuie înlocuită la cel puțin zece ani de la instalare.

Concluzie

În speranța că ai găsit răspunsul căutat la întrebarea din titlu, te încurajăm să alegi metoda cea mai sigură, fiabilă și rentabilă pentru tine. Implanturile dentare pot părea costisitoare la început, însă beneficiile acestora și durata lor de viață te pot convinge că sunt o investiție inteligentă în sănătatea ta orală. Indiferent de alegerea pe care o vei face, este esențial să discuți cu medicul tău stomatolog pentru a te sfătui în decizia luată.

Servicii de stomatologie în Oradea

implantologie

Implantologie

Dacă vrei să-ți refaci un dinte sau o măsea, implantul dentar poate fi soluția ideală pentru tine. Descoperă toate detaliile!

parodontologie

Tratarea parodontozei

O boală care poate duce la pierderea dinților. Apasă pe butonul de mai jos și află mai multe informații.

estetica dentara

Estetică dentară

Vrei să ai dinți frumoși? Alege serviciile noastre de estetică dentară și vei beneficia de un zâmbet demn de invidiat.