Implanturile dentare au devenit o alegere tot mai populară în rândul persoanelor care doresc să-și înlocuiască dinții pierduti.
Pentru unii, ideea implanturilor dentare poate suna înfricoșătoare la început, dar este o modalitate excelentă de a-ți recupera dinții și de a-ți îmbunătăți sănătatea orală.
Dacă și tu te numeri printre cei care își doresc implanturi permanente, dar nu ești sigur care tip este potrivit nevoilor tale, te ajutăm să iei această decizie importantă.
În acest articol, îți oferim o privire de ansamblu asupra implanturilor dentare și te ajutăm cu informatii despre tipuri de implanturi dentare.
Ce sunt implanturile dentare?
Implanturile dentare sunt o rădăcină artificială a dintelui care este plasată chirurgical în osul maxilarului pentru a ancora coroana dentară de înlocuire. Sunt o alternativă excelentă la protezele tradiționale sau la punțile dentare. Implanturile dentare sunt fabricate, de obicei, din titan, însă există și variante ceramice, dedicate mai ales persoanelor alergice sau sensibile la metal.
Implanturile sunt considerate ca fiind printre cele mai bune modalități de a-ți menține cavitatea oralp sănătoasă, cu aspect natural. Mai mult, se simt ca dinții naturali. Dacă ți-au fost îndepărtați dinții sau ai suferit o rănire semnificativă care a determinat pierderea lor, implanturile dentare pot susține osul maxilar subiacent și pot preveni resorbția osoasă.
Cu implanturile dentare, îți poți recăpăta încrederea și zâmbetul fără a fi nevoit să-ți face griji că se pot slăbi și cădea, cum ar fi cazul protezelor dentare. De asemenea, vei putea mesteca alimentele mai bine decât înainte, ceea ce te va ajuta să-ți menții un stil de viață sănătos.
Există multe tipuri de implanturi dentare pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți planifici intervenția chirurgicală. Însă, înainte de orice, îți recomandăm să discuți cu medicul dentist, deoarece nu toate persoanele pot suporta procedurile de implant. Spre exemplu, cei care au probleme cu gingiile, pacienții cu probleme serioase de sănătate, în special cei cu boli autoimune și boli sistemice, ar putea fi nevoiți să facă o evaluare amănunțită înainte pentru a evita complicațiile. În plus, pacienții care fumează au o rată de eșec al implantului mai mare decât cei care nu o fac.
Cele trei părți ale unui implant dentar
1. Implant sau șurub metalic
Acționează ca o rădăcină artificială care fixează dintele de înlocuire. Timpul de vindecare după operația de implant este de aproximativ 4 – 6 luni.
2. Bont
Este o piesa metalică ce leagă implantul și coroana dentară. Se atașează după finalizarea perioadei de osteointegrare. Timpul de recuperare după introducerea bontului este de aproximativ 2 săptămâni, după care se va monta coroana dentară.
3. Coroană
Constă în dinții falși, care sunt montați pe bont. De obicei, este fabricată din porțelan pentru a se potrivi cu nuanța și aspectul dinților tăi naturali.
Tipuri de implanturi dentare după modul de prindere
1. Implant endostal
Sunt implanturile plasate în interiorul osului. Stâlpul metalic este fabricat din titan, un material biocompatibil, ceea ce înseamnă că nu va irita sau nu va fi respins de organism. Aceste șuruburi metalice sunt plasate în osul maxilarului. Odată ce s-a fuzionat cu osul și țesuturile moi au trecut de faza de vindecare, se va face o intervenție chirurgicală minoră pentru instalarea bontului.
2. Implant subperiostal
Pacienții care nu au suficient os pentru a susține implanturile endostale pot găsi implanturile subperiostale o opțiune mai bună. Implantarea subperiostală este diferită de cealaltă metodă, deoarece se află sub linia gingiei și deasupra osului maxilarului. Acestea nu sunt plasate chirurgical în osul natural.
Tipuri de implanturi dentare după necesitatea pacientului
1. Implanturi dentare unice
Unul dintre principalele avantaje ale implanturilor dentare este că pot înlocui un dinte lipsă și oferă totuși estetică, confort și funcționalitate. Un singur implant dentar este compus dintr-o coroană atașată la un stâlp metalic implantat în osul maxilarului sau în țesutul gingival. Spre deosebire de punțile dentare care necesită remodelarea sau șlefuirea dinților adiacenți, implanturile dentare sunt autoportante și nu dăunează niciunei structuri dentare.
Medicul dentist te va ajuta să alegi dimensiunea și forma corecte pentru dinții tăi, luând măsurătorile dinților tăi naturali. Cu un regim oral adecvat, implanturile pot fi întreținute în același mod ca restul dinților pentru a preveni placa și cariile dentare. În plus, au o rată de succes de 97-98%.
Dacă îți lipsesc unul sau mai mulți dinți, aceștia pot fi înlocuiți fie cu o singură coroană susținută de implant, fie cu punți hibride susținute de implanturi. Avantajul ambelor tipuri de opțiuni de tratament este că oferă beneficii similare pacienților care au un singur implant dentar.
2. Punți susținute de implanturi
Sunt, de obicei, recomandate persoanelor care și-au pierdut mai mulți dinți. O punte dentară este atașată de dinți de fiecare parte a unui spațiu care stabilizează și îmbunătățește funcția dinților. Ele sunt adesea numite punți fixe, așa că, după cum sugerează și numele, nu este nevoie să le îndepărtați zilnic, spre deosebire de proteza parțială tradițională.
Stomatologii pot folosi implanturi dentare pentru a înlocui protezele tradiționale lipite care s-ar putea slăbi din cauza adezivului sau a rădăcinii deteriorate. Un alt beneficiu al implanturilor este că acestea sunt rezistente la cariile dentare.
3. Proteze dentare susținute pe implanturi
Lipsa dinților ar putea cauza în timp pierderi osoase. Astfel, vei fi forțat să înlocuiești aceste oase pierdute cu plasticul roz al protezei amovibile, care este înlocuit, la rândul său, din ce în ce mai des, atunci când aparatul detașabil este reînnoit pentru a contrabalansa pierderea osoasă continuă.
O proteză completă poate fi fixată cu implanturi. Opțiunile sunt stabilite în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Supraprotezările fixe sunt susținute de implant prin șuruburi care le unesc între ele. Stomatologul tău le poate îndepărta pentru curățare și întreținere. Doar specialiștii trebuie să le scoată.
Supraprotezările pot fi, însă, și detașabile, iar pacienții pot prefera această caracteristică pentru comoditate. Ele sunt atașate la implanturi, dar pot fi desprinse de către pacient atunci când este necesar.
4. Implanturi dentare All-On-Four
Este o tehnică eficientă care folosește 4 implanturi montate în maxilar. Această soluție are ca scop refacerea întregului maxilar superior și inferior sau ambele arcade. Deși aceasta este considerată o restaurare dentară permanentă, poate fi îndepărtată pentru curățare atunci când este necesar.
Programează-te pentru o consultație în cabinetul Estetical Dentis din Oradea și haide să stabilim împreună care este cea mai bună soluție în cazul tău. Indiferent de situație este important să știi că o asemenea decizie trebuie luată întotdeauna împreună cu un specialist care știe de ce ai nevoie pentru a te putea bucura de o bună sănătate orală.