O bună igienă orală este necesară pentru menținerea dinților și gingiilor sănătoase. Aceasta presupune practicarea unor bune obiceiuri de îngrijire, precum periajul de două ori pe zi și efectuarea periodică a controalelor dentare.

Cu toate acestea, sănătatea orală înseamnă mai mult decât prevenirea cariilor și a bolilor gingivale. Cercetările au arătat că există o strânsă legătură între sănătatea orală a unei persoane și sănătatea generală a acesteia.

Fără tratament, cariile sau problemele gingivale pot duce atât la durere și chiar pierderea dinților, cât și la probleme de încredere în sine. Toate acestea pot duce la rândul lor la malnutriție, probleme de vorbire și alte provocări în desfășurarea activităților zilnice de la muncă, școală sau din viața personală.

Poți preveni aceste probleme cu o îngrijire dentară adecvată. Noi îți prezentăm câteva dintre cele mai bune practici care îți pot menține dinții și gingiile sănătoase.

Periază-ți dinții regulat, dar nu agresiv

Îți recomandăm să îți periezi dinții apelând la mișcări circulare mici și având grijă să periezi fața, spatele și partea superioară a fiecărui dinte. Acest proces durează între 2 și 3 minute. Evită mișcările înainte și înapoi.

Periajul prea tare sau folosirea unei periuțe de dinți cu peri tari poate deteriora smalțul dinților și gingiile. Efectele acestui lucru pot include sensibilitatea dinților, deteriorarea permanentă a smalțului protector al dinților și eroziunea gingiilor.

Asociația Stomatologică Americană (ADA) recomandă utilizarea unei periuțe de dinți care are peri moi. Schimbă-ți periuța de dinți la fiecare 3 luni sau atunci când capetele încep să pară uzate, oricare dintre acestea survine primul.

Folosește produse de curățare cu fluor

Fluorul ajută la prevenirea cariilor și este un ingredient comun în pasta de dinți și apă de gură. Chiar dacă îți îngrijești corect dinții, lipsa de fluor din produsele pe care le folosești poate duce la apariția cariilor dentare. Periajul și folosirea aței dentare nu sunt suficiente pentru a împiedica formarea cariilor dacă nu utilizezi produse care conțin fluor.

Importanța acestuia este majoră pentru o bună îngrijire orală. Mai multe organizații recomandă această practică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și ADA.

Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi

Ața dentară poate îndepărta placa și bacteriile dintre dinți, acolo unde periuța nu poate ajunge. De asemenea, poate ajuta la prevenirea respirației urât mirositoare prin îndepărtarea resturilor și a alimentelor care au rămas prinse între dinți.

Sfatul nostru pentru folosirea corectă a aței dentare este să împingi ușor ața dentară până la linia gingiei înainte de a îmbrățișa partea laterală a dintelui cu mișcări în sus și în jos. Este important să eviți ruperea aței în sus și în jos între dinți. Acest lucru poate provoca durere și nu-ți va îndepărta placa la fel de eficient.

Mergi regulat la control

Îți recomandăm să te programezi la un control o data la 6 luni. În timpul unei examinări dentare de rutină, medicul stomatolog îți va curăța dinții și va îndepărta placa și tartrul întărit. Totodată, îți va verifica dinții în vederea prevenirii cariilor, bolilor gingivale, cancerului de gură și a altor probleme de sănătate orală.

De asemenea, îți sugerăm să discuți cu medicul tău dentist pentru a ști cât de des este bine să te prezinți la cabinet. Răspunsul său poate varia în funcție de istoricul tău de sănătate, de vârsta ta și de sănătatea dentară generală. Desigur, dacă situația o cere, te poți prezenta oricând apare o problemă la nivelul dinților și al gingiilor.

Vrei să faci o programare?

Apasă butonul, spune-ne câteva detalii despre tine, iar noi vom reveni cu un apel în cel mai scurt timp posibil.

Evită fumatul

Fumatul dăunează sistemului imunitar, ceea ce face dificilă vindecarea țesuturilor, inclusiv a celor din gură. Fumatul afectează și aspectul cavității orale, ducând la îngălbenirea dinților și a limbii și poate da respirației un miros urât.

Apelează la apa de gură

Unele studii indică faptul că anumite ape de gură au beneficii vizibile asupra sănătății orale. De exemplu, s-a constatat că apa de gură care conține clorhexidină, un ingredient antibacterian, ajută la controlul plăcii și gingivitei. Apele de gură cu anumite uleiuri esențiale sunt, de asemenea, eficiente.

Sfatul nostru este să îți întrebi medicul dentist care este cea mai bună apă de gură pentru nevoile tale. O apă de gură nu poate înlocui periajul sau folosirea aței dentare, dar poate completa aceste practici.

Limitează consumul de zahăr și amidon

Consumul de zahăr poate duce la apariția cariilor. OMS recomandă oamenilor să-și limiteze aportul de zahăr la sub 10% din caloriile zilnice.

De asemenea, alimentele bogate în amidon, cum ar fi biscuiții, pâinea, chipsurile și pastele pot provoca carii dentare. ADA explică că aceste alimente persistă în gură și se descompun în zaharuri simple, cu care se hrănesc bacteriile producătoare de acid. Acest acid poate duce la apariția cariilor dentare.

În loc de alimente bogate în amidon și zahăr, îți recomandăm să consumi multe fructe și legume bogate în fibre, precum și produse lactate fără adaos de zahăr.

Bea apă în locul băuturilor cu zahăr

Băuturile îndulcite cu zahăr cresc considerabil riscul apariției cariilor. Bea apă sau ceai neîndulcit pe tot parcursul zilei și doar băuturi îndulcite cu zahăr la ora mesei, dar în cantități mici!

Sfaturi pentru îngrijirea dinților și gingiilor la copii

Dinții primari ai unui copil, cunoscuți și sub denumirea de dinți de lapte sunt la fel importanți precum cei maturi. Pierderea unui dinte de lapte din cauza problemelor dentare poate determina creșterea incorectă a dintelui matur sau alte dificultăți, precum cele de vorbire.

De aceea este important să ții cont de următoarele sfaturi atunci când vine vorba de sănătatea orală a copiilor:

  • Șterge gingiile bebelușului cu o cârpă curată, moale și umedă în fiecare zi, chiar dacă nu are dinți.
  • Bebelușii nu ar trebui să meargă la culcare cu biberoane. Laptele sau alte băuturi pot provoca carii dacă rămân timp îndelungat pe dinți.
  • Copiii pot bea apa între mese și suc sau lapte doar în timpul mesei.
  • Periază dinții copilului cu o periuță moale încă de la apariția acestora.
  • Supraveghează copilul până când învață să se spele singur corect.
  • Nu lăsa pasta de dinți nesupravegheată.
  • Copilul trebuie dus la control de la apariția primului dinte și de fiecare dată când apare unul nou.
  • Părinții sau alte persoane nu ar trebui să împartă cu copilul ustensilele pe care acesta le introduce în cavitatea orală.

Practicarea unei bune îngrijiri dentare încă din copilărie poate ajuta o persoană să-și mențină dinții și gingiile sănătoase. Periajul și folosirea aței dentare zilnic, evitarea fumatului, o dietă sănătoasă și efectuarea controalelor dentare regulate sunt câteva sfaturi pe care te încurajăm să le îmbrățișezi pentru evitarea cariilor, bolilor gingivale și a altor probleme dentare.

Servicii de stomatologie în Oradea

implantologie

Implantologie

Dacă vrei să-ți refaci un dinte sau o măsea, implantul dentar poate fi soluția ideală pentru tine. Descoperă toate detaliile!

parodontologie

Tratarea parodontozei

O boală care poate duce la pierderea dinților. Apasă pe butonul de mai jos și află mai multe informații.

estetica dentara

Estetică dentară

Vrei să ai dinți frumoși? Alege serviciile noastre de estetică dentară și vei beneficia de un zâmbet demn de invidiat.

Cum ajungi la cabinetul stomatologic Estetical Dentis din Oradea?

Apasă pe hartă, accesează aplicația Google Maps de pe device-ul tău și haide în cabinet!